Mitä varusteita ei tarvita vaelluksella?

Rinkka 70 litraa ja reppu 40 litraa
Varusteiden vähennyttyä 70-litraisesta rinkasta on siirrytty 40-litraiseen.

Etenkin ensimmäistä kertaa retkeilemään lähtiessä voi olla vaikea tietää mitä varusteita ottaa mukaan. Muiden laatimat varustelistat ovat hyvä apu, mutta valitettavasti netti on täynnä varustelistoja, joiden noudattaminen johtaa aivan liian painavaan rinkkaan. Kevyt varustus on olennaista etenkin pitkällä vaelluksella; raskaalla kantamuksella loukkaantumisten riski kasvaa, motivaatio kärsii ja kulkeminen on hidasta ja epämiellyttävää. Rinkka tekee mieli laskea maahan jatkuvasti. Vaellus on käytännössä tavaroiden kantamista pisteestä A pisteeseen B, joten miksipä siitä ei tekisi mahdollisimman mukavaa.

Patikoin touko-kesäkuussa 2021 kuukauden ajan 450 km Lapin erämaissa ja kirjoitin vaelluksella käyttämistäni varusteista. Varustukseni oli kohtalaisen kevyt (repun peruspaino 5,5 kg). Ensimmäiset retkeni tein huomattavasti painavammalla kantamuksella, mutta kokemuksen myötä taakka on keventynyt.

Käytännössä on neljä tapaa keventää varustusta:

 1. Helpoin ja halvin tapa keventää varustusta on jättää turhat tavarat kotiin. Myös tavaroiden monikäyttöisyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Pyri ottamaan mukaasi vain tavaroita, joita voi käyttää useampaan tarkoitukseen, jolloin yksittäiseen asiaan tarkoitetut varusteet voi jättää pois.
 2. Kalliimpi tapa on hankkia kevyempiä varusteita. Jos et ole vielä hankkinut mitään varusteita, kannattaa hankinnoissa kiinnittää huomiota tavaroiden painoon heti alussa.
 3. Kolmas tapa on korvata tavaroita tiedolla ja taidoilla. Retkeilytaitojen karttuessa on mahdollista jättää pois kaikenlaista varmuuden vuoksi mukaan otettavaa tavaraa, kuten GPS-laite.
 4. Neljäs tapa on jakaa varusteita useamman retkeilijän kesken. Jos lähdet retkelle kaverin tai kumppanin kanssa, ette molemmat tarvitse omaa retkikeitintä, tiskausvälineitä, veistä, karttaa, ensiapuvälineitä, korjaussarjaa tai välttämättä kahta telttaa.

Käsittelen tässä kirjoituksessa turhia tavaroita, koska etenkin ensimmäisiä kertoja vaellukselle lähdettäessä mukaan kulkeutuu helposti ihan liikaa tavaraa. Tällöin vaeltamisesta katoaa ilo, eikä retkelle ehkä tule lähdettyä enää uudestaan.

Suosittelen ostamaan gramman tarkkuudella toimivan keittiövaa’an ja punnitsemaan jokaisen tavaran yksitellen. Kaikenlainen pienikin tavara painaa yllättävän paljon, vaikka kampetta rinkkaan heittäessä tuntuisikin, että eihän tämä paina mitään.

Kaikkia tässä mainittuja vinkkejä ei toki tarvitse toteuttaa. Tärkeintä on pysähtyä miettimään jokaisen varuteen kohdalla “tarvitsenko juuri tätä?” Sinun tarpeesi voivat erota minun tarpeistani vaelluksella.

Puukko, kirves ja saha ovat tarpeellisia, jos aiot rakentaa mökin erämaahan, mutta useimmille meistä riittää pieni taittoveitsi. Veitsen potentiaalisia realistisia käyttökohteita ovat kiehisten/sytykkeiden tekeminen, voin levittäminen ja urheiluteipin leikkaaminen. Lisäksi teräaseiden käyttö on yleisin syy maastossa loukkaantumiseen, joten riski kannattaa minimoida jättämällä terävät esineet kotiin.

Pyyhe on kiva, jos käy uimassa, mutta sen voi korvata kuivaamalla itsensä vaatekappaleeseen, putkihuiviin tai antamalla tuulen kuivattaa.

Vaelluskengät voi jättää kotiin kokonaan. Ne ovat painavat ja kalliit. Etenkin lyhyemmälle muutaman päivän reissulle voi lähteä ihan tavallisissa lenkkareissa, jollaiset useimmat meistä jo omistavat. Suomessa on perinteisesti retkeilty kumisaappaissa. Vaelluskengät tulivat meille Keski-Euroopasta vasta äskettäin. Ne ovat hyödylliset vuoristossa, mutta Suomen olosuhteissa niitä ei tarvita. Ennen kumisaappaiden keksimistä ihminen kulki aina märin jaloin. Jalat kyllä kestävät kastumisen – evoluutio on pitänyt huolen siitä.

Rinkan sadesuoja ei usein ole luotettavasti vedenpitävä, joten tavarat on joka tapauksessa laitettava kuivapussiin. Miksi et siis jättäisi sadesuojaa kokonaan pois? Rinkka kyllä kestää kastumisen ja tavarat sisällä on suojattu vedenpitävään pussiin.

Rinkan ylimääräiset osat – Perinteisemmistä rinkoista saa kevyemmän kun jättää kotiin kaikenlaiset ylimääräiset kilkkeet, kuten kannen/läpän, remmit, klipsut jne. Jos tavarat on suojattu kuivapussiin, ei haittaa vaikka rinkkaan pääsisi vähän vettä suuaukosta.

Pakkauspussit – Tavaroiden pakkaaminen yksitellen kaikenlaisiin pusseihin, muovikasseihin, kuivapusseihin ym. tuo yllättävän paljon painoa. Et tarvitse erillistä pussia makuupussille tai muillekaan yksittäisille varusteille. Ota mukaan yksi isompi kuivapussi, johon saat sullottua makuupussin ja vaatteet. Toinen kuivapussi kaikelle muulle sälälle. Koska tavarat ovat suojassa kulumiselta rinkan sisällä, et tarvitse järeintä kanoottisäkkiä, vaan ohuempi ja kevyempi kuivapussi riittää. Jos sinulla ei ole kuivapusseja, vuoraa rinkka sisältä tavallisella jätesäkillä.

Makuupussilakana suojaa makuupussia likaantumiselta, mutta sen voi korvata nukkumisvaatekerralla, joka on monikäyttöisempi. Pitkiä kalsareita tai nukkumispaitaa voi hätätapauksessa käyttää myös kävellessä tai leirissä, jos kylmä sää yllättää.

Toiset kengät – Toisten kenkien mukaan ottaminen leirikengiksi tuo painoa usein vähintään 300 grammaa, yleensä helposti puoli kiloakin. On toki kiva, jos leirissä on kuivat ja hajuttomat kengät, mutta pakollista tämä ei ole. Jos käytät vedenpitäviä kenkiä, voi samoilla kengillä hyvin viettää aikaa leirissäkin. Jos käytät kalvottomia lenkkareita, voit vaihtaa illalla leirissä kuivat sukat jalkaan ja laittaa sukan ja märän kengän väliin muovipussin.

Vesipullot – Suosittu Nalgene-pullo painaa 180 grammaa, puhumattakaan kenttäpulloista tai metallisista pulloista. Muovinen puolen litran limsapullo on riittävä ja painaa vain 23 grammaa. Harvemmin tarvitset useita vesipulloja. Tämä riippuu toki reitistä ja vuodenajasta. Lapissa ei välttämättä tarvitse kantaa vesipulloa lainkaan mukana. Vettä on kaikkialla ja sitä voi kauhoa purosta mukilla.

Ruonvalmistusvälineet tuovat usein reippaasti painoa. Yleensä aloittelija ostaa Trangian, joka on kovin painava laite. Jos olet jo tehnyt tämän virheen, eikä uuden laitteen ostaminen houkuttele, voit kokeilla lähteä reissuun kokonaan ilman keitintä ja polttoainetta. Ota mukaan yksi kattila, yksi muovimuki ja yksi lusikka. Et tarvitse erillistä lautasta, useita ruokailuvälineitä, paistolastoja jne. Voit syödä enimmäkseen ruokia, joita ei tarvitse keittää (ks. artikkeli vaellusruoista) ja ne ruoat, jotka pitää keittää, voit valmistaa nuotiolla tai autiotupien kaasuliesillä.

Ruoka muodostaa ison osan rinkan painosta ja sitä tulee helposti otettua mukaan aivan liikaa. Hyvä määrä on noin 700-800 grammaa energiatiheää kuivaruokaa per päivä. Viikon ruoat painavat siis noin viisi kiloa. On oikeasti vaikea saada syötyä enempää. Minimoi veden paino ruoassa, eli ota mukaan vain kuivaa ruokaa.

Vaihtovaatteista muodostuu merkittävä osa painosta. Ota mukaan vain yksi vaatekerta ja jätä vaihtovaatteet kotiin. Retkeillessä kulkija likaantuu varsin nopeasti ja likaisuuden hyväksyminen tuntuu vapauttavalta. Kokeile siis lähteä reissuun niin, ettet ota mukaan yhtään mitään vaihtovaatetta. Alla oleva lista riittää:

Kävelyvaatteet:

 • housut
 • pitkähihainen paita
 • tuulitakki
 • yhdet sukat (sukkien rikkoutuessa voit käyttää nukkumissukkia kävelemiseen)
 • yhdet kalsarit
 • hattu tai pipo

Nukkumisvaatteet:

 • pitkät kalsarit (et tarvitse alle erikseen lyhyitä alushousuja)
 • pitkähihainen aluspaita
 • sukat

Enimmäkseen repussa kulkevat vaatteet:

 • kuoritakki
 • kuorihousut
 • lämmin taukotakki (untuva tai keinokuitu)
 • fleece (ohut)

Jättämällä kotiin kaikki tässä mainitsemani tavarat, kantamuksen paino kevenee usealla kilolla. Keventelyn iloa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.